Archive for 2012

it had been for A while and now i am the middle of it

dah berbulan tak menjengah encik piyo2. apa khabar bloggers?? hmmm...ada sedikit perasaan hendak bercerita....cuma tak tahu pada siapa....mungkin en.piyo2 boleh menadah dada mencatat sejarah yg masih baru.

Penat.

ini bukan alasan..ini cuma luahan. aku penat. masuk sem 1 tahun kedua di UPM. hurmmm...menyambut pelajar baharu..penat..tapi jauh di dalam sana..aku puas. gembira.

subjek. sem ini sepatutnya cuma 17 kredit. calculus yang C+ tu perlu dibaiki...untuk CGPA yg lebih baik. 20 jam kredit. MGM subjek wajib juga aku mohon. 23 jam kredit. aku bakal penat. siapa aku??...MAHASISWA!

tanggungjawab ke dua. jawatan. program. ini tak seharusnya menjadi alasan. kerana aku sendiri bukan jenis dari golongan 24 jam buku di tangan..kalkulator di poket. aku perlukan gerak kerja, suara, kumpulan, majlis...sesuatu yang lain..agar 24 jam itu ada isinya..ada memorinya.....ianya berbaloi untuk level kehidupan yang seterusnya..selepas 4 tahun..insyaAllah...selagi hayat dikandung badan.

Semangat sejajar Cinta.

ianya bukan sesuatu yang leka atau jiwang. hari kedua menghadiri kelas. semangat itu terbakar, cinta iu berputik. ianya seusatu yang baik. jelas bukan cinta pada manusia. doa aku supaya ianya berterusan.

Masa.

biarpun aku bukan manusia kotak. ada batas. ada dinding. ada liku. aku perlu bina sendiri. kotak masa yang tepat agar tiada yang terbazir...tumpah..lalai.....akhirnya berbaur sesal. aku cuba......x aku akan lakukan.AZAM!

Teman.

untuk jangka hayat ini sahaja. aku harap...tiada yang terluka.

Mereka dan yang Paling Utama.

aku jauh. mereka jauh. ada yang dekat...tapi x mungkin sama. Doa. cuma itu yg aku perlukan. serapat mungkin aku cuba mendekati Paling Utama. Rabbi. Ini cara aku......di samping mereka :')





lukisan untuk sahabat..


awak tahu kenapa ianya berbentuk hati dan berwarna kuning?
ianya sayang dari seorang shabat..ianya kuning kerana bukan merah.
kuning warna cinta sahabat dan ia boleh menjadi merah. merah untuk cinta mati.

awak tahu kenapa sekelilingnya batu?
sebab ianya perisai supaya hati awak tidak mudah dicuri atau dibagi. biar ada usaha untuk memperolehnya.
kenapa batu kerana bukan air.
ada kisahnya:

batu itu sifatnya keras.melindung.
batu itu sifatnya keras.kuat.
hati kamu tidak mungkin boleh sekeras batu untuk melindung diri sendiri. tapi batu boleh.
cuma....

ianya ada perkataan 'cuma'

hati kamu akan berasa sakit apabila.
ada yang mencungkil batu itu. tujuan?
.dia mahu hati kamu.
hati kamu akan sakit tatkala..batu dicungkil.
ianya mungkin sekadar luka.calar.
kamu akan terbiasa hingga..
bnyaknya jalur parut.

ianya bukan tentang sahabat lagi.
ianya merah kerana bukan kuning.
satu saat. kamu jatuh.
hati kuning berdarah merah.
jika ia tulus ia tak semudah mana. kamu harus berdarah. 
melainkan sudah ketetapanya DIA.


only lies in she

she...
got a calm face...
and a sweet smile..

she..
used to love me..
warm hug with healing hand..
loving stare with caring glance

she...
unspeakable love..
it's just too silent..
love born through action...

she..
it's not once she being hated..
it's thousand times..
it's not once she being shouted...
it's million times...
it's not once she being hurt..
it's uncounted....

but..there is something only lies in she..
that can heal all those pain..
that can make you calm..
that you can't find in another 'she'..
it can't be paid..because it never being sold
 ..its only lies in she..
it's your mom's love

I Love You Mom... :')

True Friends

when we honestly ask ourselves...
which person in our lives mean the most to us, 
we often find that it is those who, 
instead of giving advice, solutions, or cures, 
have chosen rather to share our pain and touch our wounds with a warm 
and tender hand, 
the friend who can be silent with us in a moment of despair or confusion, 
who can stay with us in an hour of grief and bereavement, 
who can tolerates not knowing, not curing, not healing 
and face with us the reality of our powerlessness,
that is a friend who cares.


terima kasih sahabat :)

Broga Hills...here we come



Entri kali ni...bukan tentang siapa..ianya cuma tentang sebuah memori kunjungan ke Broga Hills. Broga Hills. sebuah bukit..tak layak untuk dipanggil gunung..mungkin kerana paras ketinggiannya.  Ianya menarik bagi aku, puncaknya sejuk...x la sampai bersalji..tapi cukup untk dikatakan selesa.

puncak pertama~mashaAllah
kunjungan ke Broga Hills ni bukan atas tujuan tertentu..cuma untuk merehatkan mata dari sibuk kota dan melegakan sedikit lelah minda dan jiwa~ insyaAllah

dari kiri: aku, shidi, fiyya & fa'ie
ni la ahli2 yang pergi sana. Alhamdulillah dapat kenal lagi seorang sahabat baru..shidi. dia ni kawan kepada fa'ie. yang lain2 tu sahabat dari UPM. ni antara foto yang sempat diambil dari puncak broga.

ni otw nak naik puncak pertama..
fiyya dah pucat...kate je strong~ huhuhuhu

puncak pertama :)


posing2 kejap :)

model majalah maskulit..eh maskulin :D

ehem ehem ;)

OMG!! creatures found on BH :D


otw ke puncak kedua...perghhhh smarrttttnye....background  :p

you jump you die :D

puncak dua- MashaAllah

Shidi sengih :D

With Beloved Buddies

otw ke puncak 3...fuhhh..penat

Subhanallah

sampai pon puncak 3


Fiyya muke bangga :D

geng Foreigner.

Selmat tinggal BH :')
 

p/s: sehebat mana pon lensa sesebuah kamera tak mungkin sama dengan hebatnya lensa kurniaan DIA, jadi      datanglah sendiri kalau nak nikmati indahnya alam ciptaan Allah ini.



Itu rindu :')

'itu' hadir tanpa kita duga..
'itu' hadir waktu kosongnya jiwanya
'itu' hadir waktu jauh jaraknya
'itu' hadir pada lama masanya
'itu' rindu....


aku rindu akan ini.....syurga dunia ku


aku rindu akan mereka....pengukir senyumku

adek wafa :)
masih ingat kata si cilik ini tika aku bertanya masiih ingatkah dia ke aku..jika aku pulang dari pergi jauh menimba ilmu....."mestilah adek ingat kalau pak long p ngaji jauh2..pastu balik lagi".. :'

ini Amani..malu tp mahu :)

aku rindu pada si nakal manja...

Rayyan :)


ayu sofea & abg wafiy :)




tiga budak nakal manja :)
ya..aku rindu akan mereka semua..tapi tak sehebat rindu kepada 'cinta matiku'  :')

mak & abah :')


itu rindu....rindu itu adalah simple sweet things yg aku ada :')









Pemikiran~

Aku dapat idea nak tulis tentang tajuk pemikiran ni melalui satu kisah yang berlaku kepada kawan aku Jumaat baru-baru ni. macam ni kisahnya...


Usai menunaikan solat fardhu jumaat, biasanya aku dengan coursemate memang akan rehat-rehat, baring-baring sebentar di kawasan belakang Masjid UPM.  Kisah ni diperdengarkan oleh kawan aku sendiri. 


Semasa selesai doa selepas fardhu jumaat, memeang sudah jadi kebiasaan untuk bersalam-salaman dengan jemaah di sebelah kanan dan kiri..x pun salam je dengan sesiapa pun...nak dijadikan cerita..kawan aku si Fazli, masih lagi duduk dalam saf, maka lalulah seoarang hamba Allah ni, Mungkin disebabkan hamba Allah ni terlalu dekat jaraknya dengan kawan aku ni, maka fazli pun hulurkan tangan..hendak berslam niatnya. Tapi, tangannya tidak bersambut, malah tangan fazli ditampar oleh hamba Allah tadi. Tahu apa yang hamba Allah tu kata pada kawan di sebelahnya "ada pulak nak suruh kita tarik dia bangun".  :D


hahahahha...nampak tak corak pemikiran di sini. mungkin hamba Allah tadi tidak terlintas lansung kalau si Fazli cuma hendak bersalam dengannya...tapi sudut pemikiran hamba Allah ini terlalu kecil, takkanlah kita hendak menghulur tangan pada org yang tak dikenali..semata-mata nak suruh ditarik tangan untuk bangun..(kebiasaannya hanya dilakukan dengan kawan-kawan)...tapi cara pemikiran semua orang berbeza...mungkin fazli hanya menghulurkan sebelah tangan untuk bersalam..itu yang menyebabkan hamba Allah tadi berfikir seperti itu....tapi ianya masih tak logik :)



Ianya tentang minat yang menjadi hobi...



bercakap tentang hobi.. mesti kebanyakan orang akan berfikir tentang..stem...sukan..benda-benda yang suka dibuat pada waktu lapang kan?...minat?...minat pulak bagi aku sesuatu yang kau akan lakukan dengan bersungguh-sungguh...dan mempunyai target tertentu..selalunya minat ni ada kaitan dengan cita-cita ye dok?...*suke ati aku je..

"Minat yang berubah menjadi hobi"..post kali ni lebih kepada luahan prasaan tentang cita-cita yang tak kesampaian la...actually aku minat gila dengan akriviti design mendesign (more to graphic la)...aku minat edit mengedit gambo...sebab...ntah..mybe sebab aku x bosan..n aku suka gila usha gambo2 yg semart2...kadang2 boleh sampai 15 minit sha satu gambo...berat neyh :D


ni desktop laptop aku sekarang...tengok aku dah tak guna icon desktop macam biasa..aku guna stardock pro....kalu klik button hollogram biru tu...akan jadi camni..


video


menarik kan..haaa..aku suka wat benda2 cam ni lah.....nisatu lagi poster teater yg aku dengan kawan aku edit utk budak2kolej aku masa FESTIK (Festival Theater Inter Kolej)...




aku suka sangat benda2 camni...ada bnyak lagi gambar-gambar yg aku edit...gambar sendiri lagi lah...huhuhu...aku x larat nak upload je....mesti korang pelik..dah minat kenapa tak sambung course berkaitan?..sebenarnya aku ada pasang niat jugak nak sambung architecture atau somehing yang more kepada bidang-bidang yang macam ni...aku ambil seni waktu form 5...tapi apakan daya parent aku x setuju sangat sebab aku ni budak science stream...pure science..jadi macam sia2 pulak kalau keluar dari MRSM 2 nak sambung kos yang macam ni....tapi aku tak menyesal pon terus berada dalam science stream ni..sebab even aku tak boleh sempurnakan minat aku...still boleh jadi hobi kan?..lagi pun..mesti ada balasan kalu dengar cakap parent :)


aku tak la sebijak mana science..tak juga selemah mana...cuma sederhana sahaja...masih cukup daya untuk survive...terima kasih Tuhan :)

p/s: berhenti merungut, mulakan usaha..ilmu itu milik DIA. redha ibu bapa..redhalah DIA :)






One By One :)


Hye blog, bloggers...everyone...huhuhu lama beno ase x update laman ni... bukan x de idea..tapi x sempat nak karang...bila buka dashboard je..terus lupe nak tulis hape...ntah mcm mana kali ni..idea tu hinggap pulak kat kepala ni :)

Based on the topic today...cheeewah dah macam nak wat presentation pulak ase... *x pyh nak
formal sangat la kan~...ok tajuk aku hari ni tentang transformasi laman sosial...one by one?..apa kaitannya...sekarang ni kan feymes dengan laman sosial yg macam2...yg paling top 'passssebuk'..laman2 lain mcm twitter, skype, even blog sendiri pon termasuk la jugak ye dokkk?

laman sosial yg mula2 sekali aku guna..friendster la...tapi kejap je masa form 4...disebabakan tahap kepopularitiannya yg rendah.....kemudian dengan kemunculan laman sosial yg gah hingga hari ini FACEBOOK......(amboi ayat~)..aku beralih angin...ikut trend katekan..




ni la facebook aku tu...sebenarnya facebook aku biasa je...yg macam dulu2..tapi disebabkan kegatalan tangan tertekan button"TIMELINE" habes jadi serabut...waaaa..aku mmg x suke guna timeline..mcm2 aku wat nak remove...tapi faktanya..it's permanent...tapi tima kasih r kat kawanaku kucai..bagi link utk aku cuba remove...even tak berjaya~..huhuhuhu

then laman sosial yg kedua yg aku ceburi...erk..mcm cakap pasal kerjaya la pulak...ni la..laman ceconteng aku waktu suka duka..




laman ni paling aku suka :) sebab aku aku boleh
lepas feeling kat sini...lepas kentut sambil2 tu kan :D...blog mmg best tapi kena rajin la~..terima kasih dekat kakak aku sebab perkenalkan laman ni.


then masuk upm dah pandai daa sket guna laman2 laen...sem lepas aku mula guna skype...*alaaa kerek mamat ni...org laen guna dah lme..diam je*...ahh suka ati aku lah...cerita aku..hehehe..



tapi laman ni aku jarang guna, kalu kawan aku yg jauh2..over the sea...or oversea nak berhubung...kitaorng guna ni la...bule wat video call..tngok muke..wat pengobat rindu..kalu dah lama x jumpa kan...tapi jgn nak gedik wat video call dengan awek plak..mesej2 sudaaa~

laman paling latest dan aku tngh addict sekarang ni...taddaaaaa...en.twitter aku :)


kawan aku ckp twitter ni lebih kurang blog jugak..tapi bukan dari aspek 'post'..dia sama dari segi sistem follower..kalu kau suke blog tu kau follow..same gak cm twitter..kalu kau suke tweet2 dari someone..ko follow la...bagi aku twitter ni best sebab privacy tinggi la kat sini...kat tweet kau bole lepas feeling..kadang2 rase cam cakap sensorang..tapi aku dengan kawan2 aku rajin jer bersidang dekat laman ni *even jumpe hari2 kot :D


macam-macam kan sekarang ni..aku ingat pas ni nak guna tumbler..tapi nak wat pe tumbler...letak gambar je pon...wat page sendiri la..hax3...kepoyossssssan tahap dewa...apa yang aku cuba sampaikan kat sini even banyak laman sosial yg aku guna..personaliti aku tetap sama...maksudnyya aku tak cuba jadi hipokritt....itu apa yg aku rasa la kan..heheheh *perasan seyh mamat ni....

ni la peneman-peneman aku waktu suka duka...bukan takde kawan ade...dyorang memang best!!! tapi x semuanya aku boleh cakap...sometimes aku suke tulis :)

ni la simple sweet things yg aku ada ^^,









Looks deep...

If i can be a mirror to reflect all the good things to me...i will..
If i can be a sponge to absorb all my mistakes.....i will
If i can be a sweet to cheer up people around me...i will
if i can be herbs to heal disappointing.....i will

but i forgot....

" Adam's descent is the best thing that were created by CREATOR.....nothing is the best except Three Words...
Thank You Allah"

Piyoxss

Dikuasakan oleh Blogger.

welcome....do read...do spend ur time....coz i really do love to write